Ponturi despre siguranta cumparaturilor online
Publicat la 2012-08-22 12:58:56

- Ai incredere in instinctul tau. Daca nu te simti in largul tau cand cumperi online sau te simti presat cand trebuie sa confirmi imediat o comanda, atunci poate ca ar fi mai bine sa mai astepti si sa cauti mai multe informatii despre site-ul respectiv.
- Familiarizeaza-te cu licitatiile virtuale. Citeste regulile si politica site-ului de licitatii, dar si termenii legali (garantii, politica de returnare etc.)
- Verifica de doua ori pretul afisat. Mai ales preturile care par prea bune pentru a fi adevarate. Ai grija sa nu platesti prea mult pentru un produs, mai ales pe site-urile tip licitatii. Vezi care e pretul produsului licitat pe un alt magazin online sau chiar intr-un magazin real. Asigura-te ca nu exista taxe suplimentare de transport, de exemplu!
- Cauta pe site si citeste politica de confidentialitate. Uita-te cu atentie peste acest document pentru a afla la ce informatii personale are acces vanzatorul, cum va folosi aceste informatii si, eventual, cum il poti opri sa le mai foloseasca. Daca un website nu are o politica de confidentialitate, atunci poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi ceva de pe el. Verifica si in Termeni Legali daca nu apare aceasta Politica de Confidentialitate.
- Verifica si conditiile de returnare si transport, precum si restul de termeni legali. Daca nu le gasesti, solicita vanzatorului via e-mail sau telefonic sa ti le puna la dispozitie.
- Verifica daca ai o conexiune la Internet securizata. Inainte de a introduce datele contului tau, verifica daca ai softul de securitate instalat.
- Foloseste cel mai sigur mod de a plati pe Internet. Plateste cu ajutorul unui card de credit!
- Printeaza termenii. E indicat sa printezi si sa datezi o copie dupa termeni, conditii, garantii, descrierea obiectului achizitionat, informatiile despre companie, chiar si e-mailurile de confirmare. Pastreaza toate aceste documente impreuna cu factura cumparaturii.
- Asigura-te ca produsul iti va fi livrat la timp. Daca e posibil sa nu fii acasa cand pachetul iti va fi livrat si ti-e teama ca ar putea fi luat de altcineva, bifeaza ca iti doresti sa semnezi de primire. Sau da adresa biroului unde lucrezi.
- Verifica atent ce ai cumparat. Uita-te cu atentie la ce ai cumparat, imediat ce pachetul ti-a fost livrat. Contacteaza vanzatorul cat mai repede daca observi vreo neregula. Trimite in scris vanzatorului neregulile constatate, cere reparatii sau restituirea banilor si pastreaza o copie dupa aceasta scrisoare / e-mail.
Sursa: www.safeshopping.org / http://www.safeshopping.org/tips.shtml